Захващане на квас

Как да си захванем квас?


Захващането на квас не е толкова трудно, колкото много хора си мислят. Нужно е малко търпение и дисциплина и нещата се случват.

Описаният начин е ориентировъчен, защото в кухнята на всеки има различни условия и поради това процесите могат да протекат по-бързо или по-бавно. Затова не бързай да се отчайваш, остани последователен и подхождай с разбиране и любов при създаването на кваса. Защото един ден той ще ти се отблагодарява с прекрасните хлябове, които ще излизат от ръцете ти.

За захващането ще са ти необходими още:
▪ малко бурканче с прави стени с диаметър 6 см и височина 5-7 см (т.нар „бебешки“ бурканчета)
▪ пълнозърнесто пшенично брашно
▪ изворна или филтрирана (без хлор) вода
▪ малка дълга лъжичка

Ден първи, сутринта
Смеси 10гр. топла вода и 10гр. пълнозърнесто брашно в бурканчето, разбъркай добре, сложи капака хлабаво и остави на топло място за 24 часа – добре е температурата да е в рамките на 26-28°C.

Ден втори, сутринта
Ако всичко се е развило добре, би трябвало сместа да показва известна активност – образували се мехурчета и неравности по повърхността, както и мирис, наподобяващ този на боза.

Добави 10гр. топла вода, 5гр. пълнозърнесто и 5гр. бяло брашно към първоначалната смес и разбъркай добре, сложи капака хлабаво и остави на топло място за още 24 часа. Сложи един ластик върху бурканчето на нивото, на което се намира сместа.

Ако сместа е била на подходяща температура напълно е възможно през още през втория ден да видим голяма активност – удвояване в рамките на 6-8 часа. В този случай добави още веднъж 10гр. топла вода, 5гр. пълнозърнесто и 5гр. бяло брашно и изчакай до сутринта. Ако вече образувалия се квас продължи да се удвоява за това или за по-кратко време премини към подхранване по следната схема:
1 част квас, 3 гр. (една трета от чаена лъжичка)
3 части брашно, 10 гр.
3 части вода, 10 гр.

Ден трети, сутринта
Бъдещият квас би трябвало да е наситен с повече мехурчета, а също така да се наблюдава удвояване на обема (а също така и спадане след това, следите от което ще забележиш по бурканчето). Добави още веднъж 10гр. топла вода, 5гр. пълнозърнесто и 5гр. бяло брашно и изчакай до вечерта.

Ден трети, вечерта
Тук вече процесите би трябвало да са напреднали и квасът да удвоява обема си за 6-8 часа. Поради тази причина премини към схемата на подхранване 1:3:3 описана по-горе.

Ден четвърти – ден седми
Подхранвай кваса по схемата на подхранване 1:3:3, сутрин и вечер.

Кога е готов кваса?
Квасът е теоретично готов, когато удвоява обема си при 26-28°C, по схемата 1:3:3, за 5-8 часа.

Обаче….теорията е едно, а практиката е друго. Подхранвай младия квас сутрин и вечер всеки ден поне още седем дни по схемата на подхранване 1:3:3 (през зимата при по-хладни помещения) и 1:5:5 (през лятото или при по-топли помещения). През втората седмица може да намалиш още частта пълнозърнесто брашно на 20% от общото количество брашно. През това време съхранявай кваса на стайна температура.

Честито! След втората седмица и изпълнение на посочения критерий (удвояване на обема си при 26-28°C, по описаните схеми) може да използваш кваса за направата на хляб.

От тук нататък има два начина на съхранение на кваса:
1. Съхранение на стайна температура и хранене ежедневно по схема 1:4:4 или 1:5:5
2. Съхранение в хладилник и хранене един-два пъти седмично по схемата 1:3:3. След подхранване изчакваме увеличение на обема с 60-70% и прибираме в хладилника.

При храненето може да вече преминеш на светло брашно, с добавено малко пълнозърнесто или ръжено брашно. Препоръчително е да се използват малки количества брашно (съответно в малки бурканчета) в порядъка на 10-15 гр. за да не се прави прекален преразход. Останалият след подхранването квас може да вложиш в различни печива.

Разбира се, посочените схеми са ориентировъчни, и при подхранването и съхранението на кваса важи индивидуалния подход – наблюдавай поведението на кваса и намери най-доброто решение за твоите условия и нужди.

zahvashtane-kvas-2
Готов квас четири часа след подхранване

Как да поддържаме и храним готовия квас, вижте в това видео:

Хранене и поддържане на квас

2 thoughts on “Захващане на квас

 1. Никол says:

  Здравейте,
  Трети ден е и съответно време за захранване. Въпросът ми е какво правя с първоначалната смес от първия ден? Тя ще участва ли занапред, трябва ли да я пазя? Само този момент ми убягна. Или взимам 1/4 от ч.л., както сте показали на клипа и продължавам процеса във втория буркан? Дано сте разбрали въпроса ми! Благодаря много за споделения опит!

  • User Avatar
   VladTheBaker says:

   Здравей, Никол,
   ако квасът се развива добре, т.е. нараства и удвоява обема си, започни да храниш по схемата 1:3:3. Вземаш от една част от сместа и подхранваш с 3 части вода и 3 части брашно. И разбира се, поставяш някъде на топло. Останалата част от първоначалното количество може да изхвърлиш. Не е добре да се ползва все още, защото в него има вредни микроорганизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *