Как започва историята…

За мен

Да намериш своето призвание

Всичко започна от една семейна био-ферма в Бавария, в близост до селото, в което живеех. В приземния етаж на къщата във фермата беше оборудвана малка пекарна, в която се печеше два пъти в седмицата изключително екологично чист хляб, който се поръчваше предварително от биомагазини в околността. В момента, в който прекрачих прага й бях завладян от магията на занаята… машината за месене, пълна с ръжено тесто, топлината, особения аромат на ръжен квас и ферментирало тесто, банетони, подредени върху лавиците… бях завладян от особено чувство, което не може да се опише с думи. Това беше първият ми допир с магията на хляба. От този момент започна и печенето и експериментирането вкъщи. Следващите седмици и месеци в дните за печене бях в пекарната, в пет часа, учех се помагайки доброволно. Чувствах се като малко дете, което преоткрива пъстротата на света. Имаше моменти, в които интуицията ми нашепваше, че правенето на хляб е моето призвание. Външно обаче нещата изглеждаха отчайващо: как бих могъл да реализирам това призвание? Да се доверя ли на този тих гласец вътре в мен…? Казах си: „Всичко с времето си“. Тази максима се доказа на практика в последвалите събития в живота ми.

Последва преместване в голям град, където се подвизавах в сфера, съвсем различна от лелеяната от мен. Но вътрешно не се предавах, опитите в къщи продължаваха с променлив успех – към него момент информацията относно хоби-хлебарството не беше толкова разпространена и всичко се развиваше по метода на опита и грешката, което всъщност се оказа добър метод на учене.
Ето че дойде момента на „Всичко с времето си“ да се докаже – след поредица от събития, включващи и уволнение от работа, получих шанса да уча официално за хлебар! Така през 2017 година започна официалното ми обучение. Обучението в Германия е „дуално“ – учи се в процеса на работа. Теорията се заключаваше в посещение на професионално училище (подобно на техникумите в близкото минало в България) четири пъти в месеца, а практиката в училище, два пъти месечно. През останалото време – усилена работа в пекарната.
През 2019 година завърших успешно обучението и вече бях официално професионален хлебар – със степен калфа. Но мечтите не спираха и след няколко месеца работа в малка пекарна в Швейцария, кандидатствах и бях приет в Академията по хлебарство във Вайнхайм, Германия (Akademie Deutsches Bäckerhandwerk).

В Академията разбрах за пореден път на практика какво е да излезеш от зоната си на комфорт. Интензивно обучение, теория и практика едновременно, времето беше толкова ценно… Дните започваха често в 04:30 часа и завършваха в 20 часа. Строг ред и дисциплина във всяко едно отношение. Не липсваха моменти на пълно отчаяние. През цялото време вътрешната ми мотивация и любовта към хляба ми даваха сили да продължа. След успешно издържани множество изпити, през август 2020 година придобих титлата майстор.
Тези, които ме познават знаят, че освен на професионалното поприще, не спирам да пека и експериментирам и в къщи. По този начин запълвам празнините от професионалното си обучение и не спирам да научавам нови вълнуващи неща, носещи ми вътрешно удовлетворение.
Чрез информацията в този сайт бих искал да помогна на всички, завладяни от магията на хляба, и на тези, които все още се чувстват неуверени, но решили да се потопят в тази необятна област.
Днес, превъртайки лентата на времето назад, мога да кажа едно – приятелю, мечтите стават реалност!

медия

Видео-рецепти

Посетете видео-каналът ми

Youtube - видео