Необходими пособия за хоби хлебари

За да изпечем хляб в домашни условия не са ни необходими много неща. Минимумът, с който трябва да разполагаме е купа за замесване на тестото, една прозрачна кутия или стъклен съд – в който да втасва тестото, и още една по-малка купа за финалното втасване. Печенето спокойно може да се осъществи върху правоъгълната тава на фурната.

Ако искаме да се насладим на удоволствието от приготвянето на хляба и да имаме повече добри резултати, от полза биха ни били следните пособия:

Везна – като хоби хлебари е време да заменим мерки като чаши, лъжички, „окомер“ и пр. За да сме сигурни, че всичко с тестото ще се развие по-най-добрия начин, и да си спестим излишни главоболия, е добре да се снабдим с кухненска везна.

Термометър – изключителна важна част от комплекта пособия.

Шпатули за тесто – една малка и една голяма.

Пособия за рязане – малко вълнообразно ножче или бръснарско ножче за направа на разрези на хляба преди печене.

Банетон за финалното втасване на хляба. Към него може да се използва специален ленен или памучен плик. Другият вариант е да се използва обикновена памучна кърпа. На онлайн пазара се предлагат два вида банетони – от ратан и такива от фино смлени и пресовани дървесни частици (holzschliff).

Полиетиленови пликове за покриване на съдовете по време на втасване на тестото за предотвратяване на изсъхването им на повърността.

Камък или чугунена плоча за печене – съхраняват топлината по най-оптималния начин и след това я отдават постепенно. Така се постига постоянна топлина, необходима за първоначалното набухване на тестото (oven spring) и се предотвратява изгарянето на долната кора на хляба.

Форми за печене – правоъгълни форми от метал или огнеупорно стъкло за печене на хляб за сандвичи и тостерен хляб.

Продълговата обикновена емайлирана тенджера с капак за печене – печенето на хляба „под капак“ запазва влагата, която се изпарява и по-този начин повърхността на хляба се овлажнява. Влажната повърхност е еластична и способства по-лесното увеличаване на обема и „отваряне“ на хляба. Поставя се върху нагрята плоча за печене.

Йенска тенджера или керамичен съд с капак – използваме ги според указанията на производителя.

Продълговата чугунена тенджера с капак за печене – по-скъп вариант, но пък допринася за оптималното изпичане на хляба.

Машина за месене – не е задължителен атрибут, но улеснява значително месенето, особено на обогатени теста, като козуначно и тесто за панетоне. На пазара се предлагат всякакви варианти – планетарни, спирални, двураменни миксери. Кой ще изберете зависи от целите и възможностите ви.

Домашна мелничка – добавянето на прясно смляно брашно в тестото добавя изключителен аромат и вкус на хляба.

Получи се дълъг списък, но не се плашете. На първо време е необходим посоченият минимум, а другите неща могат да се набавят постепенно според нуждите и предпочитанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *